Psychosomatische fysiotherapie
Bij deze vorm van therapie houdt de therapeut zich bezig met de behandeling van stress- en spanningsklachten en medisch onverklaarde klachten.
Wat doet de therapeut?
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van de verstoorde balans, het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning, tussen belasting en belastbaarheid. U krijgt weer grip op uw klachten en uw situatie.
Allereerst zal er een gesprek en een onderzoek plaatsvinden om u en uw klachten te begrijpen en de oorzaken te herleiden. Op basis van alle gegevens stelt de fysiotherapeut, samen met u, een individueel behandelplan op. Er zullen doelen gesteld worden als: leren ontspannen van hoofd, lichaam en ademhaling, leren grenzen voelen en bewaken, verbeteren van de concentratie, enz.
Wat kun je zelf doen?
Wat heb je dan nodig? Hoe kun je ont-stressen? Vooral door meer rust te creëren in het hoofd.
Stap 1 is leren herkennen met welke gedachten of gedrag je het stresssysteem aanzet.
Stap 2 is leren stoppen met het onnodig activeren van je stresssysteem.
Stap 3 is het aanleren van alternatieve denk- en gedragspatronen die ervoor zorgen dat je in balans blijft, leren geest en lichaam te ontspannen.
Makkelijk gezegd, maar als je elke dag een stapje zet in de goede richting, dan gaat het werken. Het is een proces. Lukt het je niet alleen? Zoek dan hulp. Leer om te ontspannen en om rust te creëren in je hoofd en lichaam. Dat kan met hulp van de psychosomatisch fysiotherapeut.
Bij welke klachten?
Lichamelijk
- Burn-out
- Vermoeidheid
- Spier- en gewrichtspijn
- Hoofdpijn
- Nek- en rugklachten
- Hyperventilatie
- Maag- en buikklachten
- Verlaagde weerstand
- Aanhoudende of terugkerende pijnklachten
Psychisch
- Lusteloosheid
- Prikkelbaar
- Onrustig of gejaagd zijn
- Slecht slapen
- Somberheid
- Piekeren
- Angstklachten