Dry needling
Dry Needling is een onderdeel van fysiotherapie en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. ‘Dry Needling’ is een relatief nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. ‘Dry Needling’ gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.
‘Dry Needling’ is gebaseerd op Westerse anatomische – en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij ‘Dry Needling’ wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. ‘Dry Needling’ werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.
Wat doet de therapeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek jouw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk de pijn veroorzaken. Er wordt in die spieren gezocht naar triggerpoints. Dat zijn de plaatsen die de therapeut gaat behandelen om de spieren te ontspannen.
De behandeling is dus gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, net als de spieren langs de wervelkolom.
Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je daarna gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Daarnaast krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te onderhouden.
Bij welke klachten?
- Spierknopen
- Pijn en stijfheid in een spier
- Pijn op ‘afstand’
- Bewegingsbeperkingen in gewrichten
- Verminderde kracht in de spier(en)
- Pijnontwijkend gedrag
- Hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp