Suikerziekte/Diabetes Mellitus (DMII)
Diabetes mellitus (DMII) Diabetes, meestal suikerziekte genoemd, is de snelst groeiende ziekte van dit moment. Dit is het gevolg van een combinatie van vergrijzing, ongezonde voeding, overgewicht en een moderne leefstijl waarin weinig wordt bewogen. Drie van deze vier oorzaken zijn beïnvloedbaar. Dit betekent dat de ziekte in een aantal gevallen kan worden voorkomen.
Wanneer het ziekteproces één keer is ingezet komen patiënten vaak in een neerwaartse spiraal: minder goed functioneren in huis en/of werksituatie, bang om te bewegen en daardoor het bloedsuikergehalte te ontregelen, en daardoor een toename van lichaamsgewicht.
Bij sommige mensen met diabetes hebben dieetadviezen, voedingsaanpassingen, verhogen van de lichamelijke activiteiten en gewichtsvermindering voldoende effect op het bloedsuikergehalte. Bij anderen is een aanvullende behandeling van een arts nodig bijvoorbeeld met tabletten of injecties. Bewegen is zeer belangrijk, in eerste instantie vanwege de positieve effecten op factoren die het bloedsuiker regelen. Daarnaast heeft bewegen een gunstig effect op hart- en vaatrisicofactoren.
Wat doet de therapeut?
Wanneer diabetes type 2 is vastgesteld en je niet voldoet aan de norm ‘gezond bewegen‘ kom je in aanmerking voor een programma bij Arcus. Er kan een zekere beweegangst ontstaan, maar je bent wel gemotiveerd aan de slag te gaan. Daarnaast kan het zijn dat je wordt beperkt door andere aandoeningen zoals reuma, artrose of vaatproblemen. Deze problemen vragen om een gespecialiseerde aanpak waarbij de fysiotherapeut een belangrijke rol kan spelen.
Arcus streeft naar ketenzorg, dat wil zeggen dat wij met de fysiotherapie naast de internist, huisarts, praktijkondersteuner (praktijkverpleegkundige), diëtist, diabetesverpleegkundige of podotherapeut werken. Ook bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan een programma wat zich richt op de mentale ondersteuning.
Bij welke klachten?
- Diabetes type 2
- Diabetes Mellitus II
- Suikerziekte
- Lusteloosheid
- Moeheid
Wat zijn de kosten?
Of de kosten voor deze trainingen vergoed wordt en voor welk bedrag, hangt af van uw zorgverzekeraar en uw polis. Voor informatie over vergoedingen kunt u uw polis nalezen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Arcus
Contact
Direct contact:
T: 0575 51 76 77
Hoofdlocatie
Arcus Gezondheidscentrum
Paulus Potterstraat 42
7204 CV Zutphen
Woonzorgcentrum
De Polbeek
Van Dorenborchstraat 1
7203 CA Zutphen
Gezondheidscentrum
De Hoven
Schoolstraat 2
7205 BP Zutphen