Geriatrische Fysiotherapie

Mensen die ouder worden en de bewegelijkheid van hun lichaam zien afnemen komen doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen (geriatriefysiotherapeut). De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd, die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek.

Een geriatriefysiotherapeut heeft specifiek inzicht en kennis in de verouderingsprocessen, en de gevolgen van medicijngebruik . De onderzoek- en behandelvormen zijn toegespitst op de oudere mens. Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Het opbouwen van conditie, voorkomen van valincidenten, herstellen na een operatie of ziekte kan ook tot de doelen behoren.

Het gaat niet altijd alleen om ouderen, maar betreft ook patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen. Tenslotte wordt er samen gewerkt met andere disciplines die eventueel betrokken zijn bij de cliënt.

Fysiotherapeut: Wilma Nijenhuis

Geriatrie Fysiotherapie