Bekkenbodem Fysiotherapie

De bekkenbodem fysiotherapeut richt zich op cliënten met problemen in het gehele gebied van lage rug en bekken, buik en bekkenbodem. Het gaat daarbij niet alleen om vrouwen, maar ook om mannen en kinderen. De bekkenbodem is een spierlaag onder in het bekken, die de buikorganen draagt, zorgt voor het openen en sluiten van de bekkenuitgang en bijdraagt aan de stabiliteit van het bekken. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen en bij het voorkómen van rug- en bekkenpijn.

Een verstoorde functie kan zich op vele manieren uiten. Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen. Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren.

Onderdeel van de behandeling is het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. U doet tijdens een behandeling oefeningen in de praktijk en u oefent thuis. Mogelijk traint u ook in onze trainingszaal met een trainingsschema op maat.

Wij behandelen de patiënten NIET inwendig. Indien nodig verwijzen wij naar een master bekkenfysiotherapeut.

Fysiotherapeuten gespecialiseerd in bekkenklachten en zwangerschap geralateerde klachten: Ria Kolkman en Rita Paalman

 

 

Bekkenbodem Fysiotherapie