Blog

Blog overzicht
psychosomatische fysiotherapie, een praktijkvoorbeeld

psychosomatische fysiotherapie, een praktijkvoorbeeld

Blog psychosomatische fysiotherapie

“Bij elke beweging van mijn nek voel ik een pijnscheut naar mijn hoofd, ….ook dat nog…! Ik heb al maanden een strak gevoel in mijn nek en schouders, bijna dagelijks hoofdpijn en soms slaat mijn hart op hol. Hoe kan ik me ooit voorbereiden op mijn eindexamen? Met al die hoofdpijn snap ik nog minder van natuurkunde en kan ik me niet meer concentreren. Ik voel me opgejaagd en maak me zorgen. Mijn huisarts heeft me onderzocht en vertelde me dat er niets lichamelijks aan de hand is. Volgens haar is stress de oorzaak van mijn klachten. Ik krijg de indruk dat ze denkt dat ik me aanstel; het zit misschien wel tussen mijn oren. Ik snap het niet; ik voel het toch echt allemaal. De huisarts heeft mij naar u verwezen voor psychosomatische fysiotherapie.”

Tegenover mij zit de 17 jarige Elsbeth, die vol emotie haar verhaal vertelt. Ze zit met opgetrokken schouders, op de punt van haar stoel en steunt alleen met haar tenen op de grond.

Tijdens het intake gesprek lopen we Elsbeth ’s hulpvraag na: ze wil een minder strak gevoel in haar nek en schouders en minder hoofdpijn. Ze wil ook leren hoe zij zich kan ontspannen. Ik vraag naar het gezin waar ze uit komt en of er bijzondere dingen zijn gebeurd de afgelopen tijd. Ook vraag ik naar haar karaktereigenschappen. Elsbeth geeft aan dat ze behoorlijk perfectionistisch is. Ze is bang dat ze niet zal slagen voor haar examen, hoewel haar cijfers best goed zijn. Ze wil ook steeds voldoen aan de verwachtingen die haar ouders en vriendinnen van haar hebben, waardoor zij zich ze steeds probeert te schikken.

Ik doe een lichamelijk onderzoek: ik beoordeel de bewegingen van haar nek en schouders, ik voel de spierspanning in haar nekspieren, ik observeer haar ademhaling en haar lichaamstaal. Uit het onderzoek blijkt dat de eindstanden van haar nekbewegingen pijnlijk zijn: ze vindt het ook eng om haar nek te bewegen. De spanning van de nek- en schouderspieren is hoog. Haar ademhaling beweegt snel in het gebied rond haar borstkas. Elsbeth zit gespannen op de stoel; het lijkt of ze ieder moment wil opstaan.

Samen stellen we de doelen voor de behandeling en wordt er een therapieplan opgesteld. De doelen zijn: veranderen van de factoren die de klachten in stand houden, bewust worden van lichamelijke spanning en verbeteren van ontspanningsvaardigheden t.a.v. de spierspanning en ademhaling.

In de behandeling leert ze te herkennen hoe ze zichzelf teveel mentale druk oplegt, ze leert de lat wat lager te leggen. Middels ontspanningsoefeningen en diverse vormen van massage wordt ze bewuster van de spierspanning en wordt haar spierpijn minder. Na vier behandelingen heeft Elsbeth al minder klachten en na acht afspraken heeft zij zoveel inzicht en klachtenvermindering dat de therapie kan worden afgerond. Ruim twee maanden later belt ze me op om te vertellen dat ze geslaagd is. In haar examenperiode had ze nog weleens een strak gevoel in haar nek en schouders, maar ze had inmiddels voldoende vaardigheden om zichzelf op tijd weer te ontspannen.

Irma Sicco Smit

 

NB : De persoon in dit verhaal en de beschreven situatie zijn fictief.