Blog

Blog overzicht

Waarom voorkomt mijn goede loopschoen niet mijn blessure?

We hebben in Nederland een enorme markt op gebied van hardloopschoenen.

De variatie is enorm! Mooie kleurtjes zijn natuurlijk leuk maar daar gaat het niet om. Het gaat om de demping op verschillende plaatsen, schoenen voor de neutrale voet of juist anti-pronatie.

Voor elke voet wat wils. Het wordt aangenomen dat demping goed is, om schokken op gewrichten op te vangen. De gedachte is dat er bij teveel naar binnen proneren (naar binnen zakken van je voet) van de voet en enkel er een grotere en/of andere belasting is op spieren, pezen en gewrichten, waardoor overbelastingsblessures kunnen ontstaan. Bij de holvoeten (pes cavus) zakken de voeten te weinig naar binnen en beweegt de enkel te stijf en te star waardoor er te weinig demping is. En ook bij de platvoet (pes planus) is er te weinig ruimte voor demping. In de meeste hardloopwinkels is er tegenwoordig mooie apparatuur die een loopanalyse kan maken van je voeten. Daarbij wordt gekeken hoe je loopt, en hoe je voet zich gedraagt: de stand van je voet wordt gemeten; overpronatie, pes planus pes cavus. Als deze analyse is gedaan dan wordt er een schoentype speciaal voor jou uitgezocht. Maar hoe komt het dan dat ik met mijn speciaal op mijn voet aangemeten schoen alsnog geblesseerd raak, vragen patiënten dan. Mijns inziens is het antwoord dat de schoen de kans op blessures verkleint. Maar niet een vrijbrief is om onbeperkt te lopen. Hardlopen heeft een flinke impact op je lijf, dit zie je dan ook terug in de blessures, 15,5 blessures per 1000 uur hardlopen. Denk aan shintsplint (scheenbeenklachten), fascia plantaris (peesplaat problemen), patellofemoraal pijnsyndroom (knieschijf klachten), jumpersknee (klachten van de pees van de knieschijf) , tractus iliotibialis (klachten van een pees aan de zijkant van je knie), achillespeesklachten, hamstringklachten.

700

Tijdens hardlopen vangt je lichaam bij elke stap veel klappen op (2 tot 3 keer je lichaamsgewicht). Hierbij geldt hoe harder je rent hoe zwaarder de klap. Deze klap vloeit als een schokgolf via je voet, knie, heup/bekken, rug door je lijf omhoog. Per km hardlopen landt je voet al snel 600 keer op de grond. Hoe sneller je loopt des te minder belasting voor je gewrichten maar des te meer belasting voor je spieren.

Ons lichaam heeft een eigen mechanisme om deze schokken te absorberen. Tijdens het lopen landen we op de voet, waarbij de enkel naar binnen zakt (proneren) en je voetboog platter word. Dit zorgt ervoor dat je voet de klap kan absoberen (een goede schokdemper). En dit werkt prima! Alleen worden tijdens het hardlopen onze spieren en gewrichten wel belast! En worden spieren (zeker bij een beginnende loper) tijdens het lopen moe. Luister je goed naar je lijf en bouw je rustig je loopafstand uit, dan gaat dit zonder blessures. Kortom stem belasting/belastbaarheid goed op elkaar af!. Tijdens het hardlopen kan een lichaam op een gegeven moment moe worden, dat zie je dan terug in de het afnemen van de goede loopcoördinatie, en juist dan ben je kwetsbaarder voor blessures. Ook ontstaan er tijdens het hardlopen kleine beschadigingen in spieren en pezen, dit gebeurt altijd en is een gezonde reactie. Als je het lichaam daarna herstel geeft van de schade (supercompensatie) dan herstelt je lichaam tot boven je oorspronkelijke trainingsniveau. Je spieren, pezen en botten worden sterker. Als je voldoende rust neemt na je inspanning neemt de belastbaarheid dus toe. Maar wat gebeurt er als je het lichaam te weinig hersteltijd geeft…… Juist! Dan raken we geblesseerd. Dus wat ons te doen staat: Luisteren naar ons lichaam! Heb aandacht voor een goede trainingsopbouw met voldoende rust. En als je loopapp zegt dat je vandaag weer moet lopen, maar je voelt je moe of je spieren doen nog een beetje pijn. Dan laat je de training lekker zitten en loop je morgen weer. En voel je je tijdens het lopen moe worden maar moet je nog 2 kilometer, wandel dan rustig naar huis. Veel gezond sport plezier gewenst!

Anke Zegers