Blog

Blog overzicht
Bewegen bij kanker, beter dan je denkt!

Bewegen bij kanker, beter dan je denkt!

De jongste specialisatie binnen de fysiotherapie is ‘oncologie fysiotherapie’.

In dit blog beschrijf ik hoe ik er bij gekomen ben om voor deze specialisatie te kiezen. Als je dit blog gelezen hebt, kijk je misschien heel anders aan tegen deze specialisatie van de fysiotherapie. Ik hoop dat je veel mensen in je omgeving die door deze nare ziekte getroffen zijn, de tip geeft om gebruik te maken van de oncologie fysiotherapie!

Kanker is vaak een zwaar beladen onderwerp. Ik hoor dit in de praktijk ook vaak terug. ‘Waarom heb je toch gekozen voor deze tak van fysiotherapie?’ Dat antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Soms rol je ergens in en ga je onderweg ontdekken hoe goed deze specialisatie bij jou als persoon past.

Toen ik in 1999 afstudeerde als fysiotherapeut was er in Nederland weinig werk te vinden, daarom begon ik met waarnemingen in Duitsland. Mijn eerste waarneming was in een praktijk met veel oedeem en oncologiepatiënten. Ik merkte meteen dat ik het intensief vond, maar ook bijzonder om met deze groep mensen te werken. Als je pas afgestudeerd bent, ga je verschillende cursussen doen en ik kwam erachter dat manuele therapie en psychosomatiekbijvoorbeeld echt niet bij mij pasten. Zo blijf jevoor jezelf aan het zoeken en bleef ik werken met deze patiëntengroep.

Omdat veel oedeempatiënten kanker hebben gehad, begon ik het nodig te vinden om me daarin te verdiepen. ‘Wat gebeurt er met je lichaam als je chemo- of radiotherapie krijgt?’ Inmiddels was er in Breda een oncologie opleiding gestart, die ik in 2009 heb afgerond. Er ontstond in Nederland een hele andere benadering van deze patiëntengroep. Medisch gezien waren er veel ontwikkelingen. Mensen bleven simpel gezegd veel langer in leven. Voor mezelf heb ik altijd gedacht. Als mensen langer blijven leven, dan moet je ook zorgen voor een goede kwaliteit van leven. Welke behandelaar kan hier nu zijn steentje bijdragen? Het gaat vaak over pijnklachten, stress, verlies van conditie en kracht, oedeem. Dus echt iets voor de fysiotherapeut.

Waar je eerst hoorde: ‘doe het vooral rustig aan’ werd nu het geluid ‘blijf zo actief mogelijk’ en ‘wat je kunt doen, vooral blijven doen’. Je ging weer aan het werk nadat je kanker had gehad. Weer een paar jaar later kwamen er trainingsprogramma’s om na de chemotherapie of radiotherapie behandeling weer sneller fit te worden. En op dit moment zijn we voorstander van het trainen tijdens behandelingen. ‘Dat wat je niet weggeeft, hoef je naderhand ook niet weer op te bouwen’. Er komen steeds meer onderzoeken die ook aantonen dat trainen of oefenen goed is. Door het oefenen kunnen mensen de chemo behandelingen beter volhouden. De oncologen zien minder onderbrekingen van de kuren en dat is natuurlijk heel erg gunstig voor de bestrijding van de kanker.

Tot zover een kijkje in de keuken van de oncologie fysiotherapie. Mocht je meer willen weten, kijk dan op onze website. Heb je na het lezen van dit blog vragen of opmerkingen, dan kun je altijd contact met me opnemen.

Gerdieke Kastenberg